D’r Jroeëse Tsóg

Het was nog even spannend of de tocht wel door zou gaan, want de mannen van het weer hadden code geel afgegeven. In de nacht van zondag op maandag hoorde ik de wind om het huis heen gieren en vreesde ik toch wel voor d’r Tsóg. Vanochtend stond echter het zonnetje aan een blauwe hemel. Dit geeft de burger moed, de optocht zal nu toch wel doorgaan.

Na nog een stevige hagelbui rond het middaguur, besluiten de weergoden dan toch dat Kirchroa een droge optocht heeft verdiend. ‘Zunt boave us och de wolke al ins jrauw, da junt vuur zinge, verdrieve vier ze jauw!’ En zingen hebben we gedaan ‘i os sjtad’.

‘Kirchroa woar richting op sie sjunst’ tijdens de grote tocht. De groepen zijn werkelijk prachtig. Ik sta altijd versteld van de creativiteit van de mensen die vaak een heel jaar bezig zijn met de voorbereidingen. Ik zie krokodillen, olifanten en prachtige zwanen voorbij komen. De flamingo’s die naar ‘d’r Jaja Jaad’ komen, zijn in de optocht alvast neergestreken. Freddy komt in vol ornaat voorbij, hij wil ‘jeer vreij breche’. Alle groepen die al jarenlang van de optocht een bonte en feestende stoet maken, zie ik voorbij trekken. Ik zie ‘Jet Jevreks’, die er weer prachtig uitzien. De Sjtèchneëlsjer zijn weer van de partij. De ‘Moeloere’, ‘Jod Jek’, ‘Oes de Moas’ ‘Sjun Jek’en nog veel meer, ze komen allemaal voorbij en hebben allemaal weer hun best gedaan om er weer mooi en kleurrijk uit te zien. De groepen worden afgewisseld door onze muziekkorpsen die ‘de ouw sjlajere’ spelen. Ik zing ze allemaal mee, want hoewel ik van geboorte geen echt ‘Kirchröatsj maedje’ ben, want ik ben opgegroeid in ‘Viele (doa woa het zoë sjun is)’, voel ik me na twintig jaar wel een echte Kerkraadse.

De ‘sjtiemoeng’ zit er goed in als aan het eind van de tsóg, ‘d’r Iëreroad en het resjiment’ voorbij komen. En dan komt als laatste ‘osse sjtadsprins Rob II’ voorbij. Zichtbaar genietend trekt hij op de wagen voorbij aan zijn eigen narrenvolk. KIRCHROA ALAAF!!!!!

Terug naar het overzicht

REISWIJS VIER DE LENTE

Langzaam maakt de kou plaats voor de eerste zonnestraaltjes. Voorzichtig steekt een krokusje zijn kopje boven de grond uit. De vogeltjes zingen weer hun mooiste liedjes op zoek naar een vrouwtje om samen een nestje te bouwen. En bij mij begint het ook weer langzaam te kriebelen. Het is aan alles te merken de lente komt eraan.

Heb je zin om samen de lente te vieren? Kom dan naar deze lentevolle Reiswijs. We zullen afscheid nemen van de winter en de lente op een bijzondere manier begroeten.

Wanneer: zaterdag 23 maart 2019 (het begin van de lente)
Waar: Abdij Rolduc, Heyendallaan 55A Kerkrade
Hoe laat: 10;00 u. tot ca. 12:00 u.
Kosten: 10 euro p.p., dit zal gedoneerd worden aan een goed doel dat ondersteund wordt door Wereldpaden
Inschrijven via info@wereldpaden.nl