Wereldpaden

Wie zijn wij

Jolanda Schepers

Ik ben een reizende psycholoog of een psychologiserende reiziger, ik weet eigenlijk niet hoe om ik het zal omschrijven. Het blijkt dat psychologen nooit helemaal hun vak kunnen loslaten. Reizen betekent voor mij verwondering, als een kind dat voor het eerst de wereld ziet. Ik dompel me onder in nieuwe ervaringen en leef volledig in het hier en nu. Tijdens onze reizen kom ik vaak met thema’s in aanraking waar ikzelf of veel andere mensen mee worstelen. Thema’s zoals bijvoorbeeld loslaten en vertrouwen hebben. Op reis loopt niet altijd alles zoals je het je gepland of voorgesteld had. Een plek blijkt toch niet het paradijselijk oord te zijn wat de reisgids had beloofd, het lukt je niet om aan de tuktukdriver duidelijk te maken dat je liever de andere kant was opgegaan, de bus stopt toch niet op de ene plek, de trein vertrekt opeens vier uur later…… en noem maar op. En tot overmaat van ramp trekt de lokale bevolking bij dit alles de schouders op en kijken je niet begrijpend aan. Reizen heeft me veel geleerd over mezelf, over hoe ik in het leven wil staan….open en vol vertrouwen, berustend in wat het leven op dat moment te bieden heeft.

De mensen die we op welke plek in de wereld dan ook hebben ontmoet en hun verhalen hebben me een ander mens gemaakt. Met veel mensen, zeker ook in mijn werk als psycholoog, praat ik met mensen over vertrouwen en berusting. De wijsheid die ik van de mensen die we tijdens onze reizen hebben ontmoet, wil ik graag delen. Wereldpaden is dan ook een plek waar reiservaringen en thema’s uit de psychologie samen mogen komen.

Olaf Tetteroo

Ik ben de fotograaf. Ik wil het verhaal van mensen graag in beeld brengen. Dit doe ik door met mijn camera op pad te gaan en mensen te fotograferen in hun omgeving, in hun werkelijkheid. Op reis trekken we er op uit en dan gaat mijn camera altijd mee. Ik wil vastleggen hoe het dagelijks leven eruit ziet. Ik ontmoet mensen op mijn pad en vraag of ik een foto van hun mag maken. De meeste mensen willen dat wel en zijn enthousiast. Foto’s zijn verhalen in beeld. In elke foto hoop ik een klein stuk van iemands leven vast te leggen. Ik ben niet zo’n prater en ben niet iemand die altijd in het middelpunt van de belangstelling wil staan, maar dat hoeft ook niet, de foto vertelt zijn eigen verhaal. Elk woord dat ik eraan wijdt, zou afbreuk doen aan het verhaal dat de foto zelf vertelt.

De foto’s op Wereldpaden zijn niet van te voren gepland, er worden geen afspraken met mensen gemaakt, de foto’s worden niet geënsceneerd. Alle foto’s zijn beelden van het leven, zoals ik het tijdens een reis op mijn pad tegenkom.

error: Content is protected !!