Voor Tibet

De Himalaya is mijn heilige berg,

                           De Yarlong Tsangpo rivier is mijn bloed.

De drie regio’s (Ü-tsang, Amdo en Kham) zijn mijn broers en zussen

                                           Eenheid is mijn verwachting.

                                                                                                               – Tibetaans lied-

 

 

Met tranen in mijn ogen zag ik vanuit het raampje van het vliegtuig de majesteuze bergtoppen van de Himalaya verdwijnen. Het afscheid viel me zwaar. Nu na bijna twee weken ben ik nog niet helemaal aangekomen. Ik moet wennen aan onze manier van leven. Ik heb nog niet de rust en tijd gevonden om te schrijven. De planning van alledag slokt me op. Hoe anders was dat in Tibet. We verlaten Tibet nadat we bijna drie weken lang samen met onze gids en chauffeur dwars door het hart van Tibet reisden.

Iets meer dan een maand geleden kwamen we na een lange reis, via de Chinese stad Chengdu, aan in Jyekundo, de hoofdstad van Yushu. Vanuit het vliegtuig zag ik de yaks al grazend over de bergwanden heen trekken. Eenmaal geland moesten we even flink doorademen, want Yushu ligt op ca. 3700 meter en daar is de lucht veel ijler. Op de luchthaven maakten we kennis met onze gids en onze chauffeur en zetten we koers richting de stad. Nog wat beduusd van de lange reis en nog niet helemaal gewend aan het idee dat we nou echt in Tibet zijn, keek ik door het raam naar buiten. Het landschap was werkelijk prachtig. De gids vertelde ondertussen over Jyekundo, een stad die in 2010 volledig verwoest werd door een aardbeving. We stopten bij een groot hotel, met een kamer voorzien van alle Westerse gemakken. Nog niet wetend dat deze gemakken al snel tot het verleden zouden behoren.

Nadat we een paar dagen de tijd in Jyekundo hadden om te acclimatiseren, vertrokken we met onze gids en chauffeur en inclusief een 4-wheeldrive de bergen in. In de bergen reden we het echte Tibetaanse leven tegemoet. We hebben besloten om over onze ervaringen te gaan schrijven. Dus dit verhaal wordt zeer zeker vervolgd……… 

 

 

 

 

REISWIJS Kerstmis

Het eind van het jaar is alweer bijna in zicht. Kerstmis staat alweer bijna voor de deur. Het is een tijd van bezinning. Terugkijken naar het afgelopen jaar en al eens voorzichtig vooruit kijken naar het nieuwe jaar dat komen gaat.

Tijdens deze Reiswijs blikken we onder andere terug naar een zeer avontuurlijke reis door Botswana, maar we kijken ook vooruit naar de reis die komen gaat. In 2019 gaan we terug naar Tibet, het land dat voor altijd in mijn hart zit.

Maar de avond gaat niet alleen over de terugblik en de vooruitblik van Wereldpaden. We gaan het ook hebben over jouw afgelopen jaar en het jaar wat komen gaat. Wat heb je meegemaakt? Wat neem je mee naar het nieuwe jaar? En wat staan heb je voor een dromen voor het nieuwe jaar.

Heb je zin om samen terug te blikken op het oude jaar en alvast een blik te werpen in het nieuwe jaar?

Meld je dan aan

Wanneer: donderdag 20 december 2018

Hoe laat: 19:30 u. tot ca. 21:30 u.

Waar: Abdij Rolduc, Heyendallaan 55A in Kerkrade

Kosten: vrije gave, de opbrengsten gaan naar een goed doel waar ik tijdens de avond meer over zal vertellen.

Aanmelden via info@wereldpaden.nl