Voor Tibet

De Himalaya is mijn heilige berg,

                           De Yarlong Tsangpo rivier is mijn bloed.

De drie regio’s (Ü-tsang, Amdo en Kham) zijn mijn broers en zussen

                                           Eenheid is mijn verwachting.

                                                                                                               – Tibetaans lied-

 

 

Met tranen in mijn ogen zag ik vanuit het raampje van het vliegtuig de majesteuze bergtoppen van de Himalaya verdwijnen. Het afscheid viel me zwaar. Nu na bijna twee weken ben ik nog niet helemaal aangekomen. Ik moet wennen aan onze manier van leven. Ik heb nog niet de rust en tijd gevonden om te schrijven. De planning van alledag slokt me op. Hoe anders was dat in Tibet. We verlaten Tibet nadat we bijna drie weken lang samen met onze gids en chauffeur dwars door het hart van Tibet reisden.

Iets meer dan een maand geleden kwamen we na een lange reis, via de Chinese stad Chengdu, aan in Jyekundo, de hoofdstad van Yushu. Vanuit het vliegtuig zag ik de yaks al grazend over de bergwanden heen trekken. Eenmaal geland moesten we even flink doorademen, want Yushu ligt op ca. 3700 meter en daar is de lucht veel ijler. Op de luchthaven maakten we kennis met onze gids en onze chauffeur en zetten we koers richting de stad. Nog wat beduusd van de lange reis en nog niet helemaal gewend aan het idee dat we nou echt in Tibet zijn, keek ik door het raam naar buiten. Het landschap was werkelijk prachtig. De gids vertelde ondertussen over Jyekundo, een stad die in 2010 volledig verwoest werd door een aardbeving. We stopten bij een groot hotel, met een kamer voorzien van alle Westerse gemakken. Nog niet wetend dat deze gemakken al snel tot het verleden zouden behoren.

Nadat we een paar dagen de tijd in Jyekundo hadden om te acclimatiseren, vertrokken we met onze gids en chauffeur en inclusief een 4-wheeldrive de bergen in. In de bergen reden we het echte Tibetaanse leven tegemoet. We hebben besloten om over onze ervaringen te gaan schrijven. Dus dit verhaal wordt zeer zeker vervolgd………