Workshops

Een beetje Afrika in ons leven

We leven hier in Nederland in een zeer gejaagde maatschappij. Veel mensen hebben het druk en hebben weinig tijd. Al snel komt de vraag op of dit overal op de wereld zo is.

We nemen je mee naar Namibië, één van de dunstbevolkte landen ter wereld. Namibië is een wijds land met grote natuurgebieden, zoals Etosha N.P waar de leeuw, de olifant en de neushoorn de scepter zwaaien, de Namib, de oudste woestijn ter wereld en de uitgestrekte Kalahari. Het land behoort van oudsher toe aan stammen die er al vele honderden, misschien wel duizenden jaren wonen, zoals de Himba en de San, ook wel bosjesmannen genoemd. Maar het land behoort niet meer enkel toe aan de stammen, vele Europeanen, vooral Duitsers emigreerden naar Namibië en bezitten daar nu vaak grote stukken land met vee en wild.  

Namibië lijkt in niets op ons kleine landje. De Namibiërs begrijpen niets van ons jachtige bestaan en onze drang naar prestatie en controle.

We bezochten Namibië en kwamen terug met verhalen over rust, loslaten en stilstaan. We bezochten de Himba, die ons vertelden over modernisering, maar ook over tradities. We wandelden mee met de San door de bush en zij leerden ons in het moment te (over)leven, ze deelden met ons hun kennis over de natuur en ze leerden ons wat er echt belangrijk is in het leven, de liefde voor elkaar en voor je familie. En we mochten leren van het grote wild in Etosha N.P. Ze lieten ons afremmen en stilstaan, absolute stilte en rust ervaren. Ze lieten ons voelen dat er een plek is waar de mens geen controle meer heeft en dwongen ons deze controle los te laten.

 

We leerden wijze lessen in Namibië over onszelf, over het leven en over onze maatschappij. En over deze ervaringen gaat de workshop ‘Een beetje Afrika in ons leven’.

We nemen jullie tijdens de workshop mee naar het prachtige, uitgestrekte Namibië en zullen stilstaan bij thema’s als rust, loslaten en stilstaan aan de hand van de verhalen en beeldmateriaal van de San, de Himba en het prachtige wild in Afrika.

Wil je met ons mee op reis naar Afrika en net als ons geïnspireerd raken door de wijsheid van de inheemse bevolking en de natuur, schrijf je dan in voor de workshop.