Smile, selfie in China

Deel dit artikel:

De Chinese toerist heeft de mooie plekjes in eigen land ontdekt. In China trekt men er dan ook massaal op uit om alle hoogtepunten te verkennen. Met als belangrijkste attribuut de selfiestick op zak, gaat de Chinese toerist het avontuur tegemoet. Op elk mooi plekje, bij elke bezienswaardigheid, op elke willekeurige hoek van de straat, wordt de selfiestick ter hand genomen om een mooi kiekje van zichzelf te schieten, liefst in één of andere ‘charmante’ pose al dan niet met de vingers in het bekende peaceteken. De plek, hoe mooi of bijzonder dan ook, lijkt van ondergeschikt belang, als ze er zelf maar goed opstaan. Mocht je onverhoopt net op het ultieme ‘selfieplekje’ staan, geen probleem, ze gaan voor je staan of je gaat mee op de selfie. Mee op de selfie is overigens ook wel een dingetje. De gemiddelde Chinese toerist vindt het fantastisch om met een blanke broeder op de foto te gaan, maar durft dat vaak niet direct te vragen. Halsbrekende toeren worden er uit gehaald om die blanke toerist mee op de selfie te zetten, denkend dat die persoon dat niet in de gaten zou hebben. Dat werkt echter niet, want het valt nogal op als iemand voor je neus allerlei capriolen uithaalt. Meestal gingen we dan breed lachend, vingers in peaceteken, mee op de foto.

 

Als ik dit zo neerschrijf, klinkt het clownesk, alsof ik de draak wil steken met deze mensen. Echter het hele gebeuren rondom de selfies komt bij ons nogal komisch over. De Chinese cultuur zit heel anders in elkaar dan onze cultuur. Eén van de kenmerken van de Chinese cultuur, althans van de moderne cultuur, is dat zaken nogal over de top zijn. Ik heb dan ook in China niet kunnen voorkomen dat ik af en toe eens uitgebreid moest grinniken. Ik heb naar deze koude drukte gekeken en me afgevraagd wat er allemaal gebeurde.

 

 

Toerist in eigen land zijn, is trouwens maar voor een klein deel van de Chinese bevolking weggelegd. Ik merk dat ik in de grote steden een vertekend beeld heb gekregen van China. De grote steden lijken kapitalistische bolwerken waar de neonreclames je pijn doen aan je ogen. Waar elke tweede winkel wel een hightech-winkel is. En waar je rijke Chinezen beladen met glitter en glamour ziet rond paraderen, op zoek naar de volgende hotspot voor een fantastische selfie. De vrijheid en overdaad lijkt er van af te spatten. Echter dit is maar deels realiteit, een masker om het ware China achter te verbergen. China is nog altijd een Communistisch land waarin vrijheid en eigen mening vaak niet geduld worden. Waarin een regime aan de macht is, dat het niet zo nauw neemt met de mensenrechten. Een regime dat geen tegenspraak duldt en dat niet terugdeinst om marteltechnieken in te zetten tegen tegenstanders. Een land waar internet streng gecontroleerd wordt door de overheid. Facebook en andere bekende sites zijn volledig afgesloten. Een land waar veel mensen in armoede leven en maar ternauwernood het hoofd boven water weten te houden.

 

 

Deel dit artikel: