Over mij

Mijn naam is Jolanda Schepers.

Leuk dat je de tijd neemt om kennis te maken.

Samen met mijn partner Olaf woon ik in het prachtige Zuid-Limburg. Als GZ-psycholoog werk ik dagelijks met mensen die bepaalde psychische klachten ervaren, maar die ook allemaal een droom hebben en op zoek zijn naar geluk. Ik help mensen in hun zoektocht naar zingeving. Een zoektocht waar ik mijn hele leven al mee bezig ben. Als reizende psycholoog zie ik dat overal ter wereld mensen op zoek zijn naar zingeving en geluk in hun leven.

Naast dat ik me richt op cliënten die bij mij in therapie komen, richt ik me ook op zorgprofessionals, collega-psychologen, om hen te ondersteunen in de hectische wereld van de geestelijke gezondheidszorg, waar de werkdruk en bureaucratie heel hoog is en het belang van de cliënt in het systeem nogal ondergesneeuwd raakt. Samen met collega-psychologen ga ik op zoek naar zingeving binnen de GGZ. Ik combineer mijn vakkennis en werkervaring met wereldwijsheid vanuit mijn reizen. 

Reizen heeft een betere versie van mezelf gemaakt. Door de vele ervaringen heb ik mezelf echt beter leren kennen. Ook de verhalen van de vele mensen die op ons pad kwamen, hebben me veel geleerd over mezelf en over het leven. Verhalen vertellen en delen is van elkaar mogen leren en verder mogen groeien. In 2016 besloot ik dat ik deze verhalen niet alleen voor mezelf wilde houden, maar dat ik deze moest gaan delen, zo is Wereldpaden ‘geboren’, ergens in de middle of nowhere in het prachtige Namibië, Afrika . Op reis krijg ik altijd de beste ideeën, omdat ik dan letterlijk afstand heb van mijn dagelijks leven. Inspiratie en creativiteit kunnen dan stromen.

In Afrika heb ik ook mogen voelen wat het is om echt onderdeel van de cirkel van het leven te zijn. Het is een magische ervaring als je volledig in harmonie met de natuur en de dieren leeft. In de Afrikaanse bush is de mens niet langer heer en meester, je hebt je aan te passen aan de ongeschreven wetten en regels van de natuur. De verbinding die ik met de natuur had, was altijd al diep en intens, maar deze ervaring heeft de verbinding nog intenser gemaakt. Ik voelde me heel nederig en vervuld van nog meer respect voor de natuur, waar in feite onze oorsprong ligt. Een ervaring en een gevoel dat ik nooit meer zal vergeten. De natuur heeft een enorm effect op ons. Dat is mijn eigen ervaring, maar dat blijkt ook uit steeds meer wetenschappelijke onderzoeken. Dit heeft ertoe geleid dat ik met de mensen die bij mij een traject volgen de natuur in ga, om hen de kracht, de rust en de inzichten die de natuur geeft, zelf te laten ervaren.

In Azië hebben we ervaren dat het ware geluk niet gekoppeld is aan externe factoren, maar dat het ware geluk diep in onszelf zit. In de Himalaya, in Tibetaans nomadengebied, spraken we vele mensen die ondanks het feit dat ze door de Tibetaanse kwestie niet vrij zijn, wel heel erg vrij in hun hoofd zijn. De geest laat zich door geen enkele grens, blokkade of beperking tegenhouden, de geest is vrij, tenzij we ons deze grens, blokkade of beperking zelf opleggen. Middels yoga, meditatie en mindfulness zijn we in staat om deze blokkades in ons hoofd op te heffen om zo echte vrijheid te kunnen ervaren. Dit is wat mensen in Azië verstaan onder het ware geluk. In yoga laat ik mensen kennismaken met deze vorm van vrijheid in hun hoofd.

Mijn missie is het om zoveel mogelijk mensen te helpen in hun zoektocht naar zingeving, geluk en vrijheid in hun leven en in het waarmaken van hun dromen. Tot nu heb ik vele mensen mogen helpen middels therapie, coaching, in workshops en trainingen. Ik heb twee boeken uitgegeven: ‘De essentie van Azië’ samen met Olaf en ‘Reis naar je hart’. In 2021 hebben Olaf en ik Wereldpaden Foundation opgericht om deze wereld een klein beetje mooier te maken.

Uiteraard maak ik ook graag kennis met jou. Neem gerust contact op bij vragen of opmerkingen.

Groetjes,

Jolanda