bosjesmannen Namibië

Een wijze les uit Afrika

Deel dit artikel:

‘Je hebt niets nodig,’ zeggen de bosjesmannen in Namibië. Een volk dat al 10.000 jaar over de Afrikaanse vlakte trekt en leeft van wat de natuur hen schenkt. Ik moet de laatste tijd vaak aan hun wijze woorden denken. Hoezeer zijn we in het Westen gehecht geraakt aan de manier van leven in onze consumptiemaatschappij en in hoeverre zijn we het contact met de natuur verloren. Natuurlijk is de leefwijze van bosjesmannen in Afrika sinds de kolonisatie van dit deel van de wereld drastisch veranderd. Onbeperkt over de vlakte trekken, zit er voor de bosjesmannen helaas niet meer in. Dit komt door de verdeling van de grond. Veel land is nu privégebied van overwegend blanke boeren geworden. Echter de sterke verbinding tussen de bosjesmannen en de natuur bestaat nog steeds. Men zegt ook wel: je kunt de bushman wel uit de bush halen, maar de bush niet uit de bushman. De bosjesmannen leven in perfecte harmonie met de natuur, daarbij leven ze volledig in het hier en nu. Een wijze les waar ik naar probeer te leven, maar die ik tegelijkertijd ook erg moeilijk vind. Zeker in deze tijd. Ik betrap me toch vaak op de gedachte: ‘Wanneer is deze crisis voorbij en wordt weer alles normaal?’ Een vraag waar niemand een antwoord op heeft en bij mij vaak enkel tot onrust leidt.

Deel dit artikel: