Het Wereldpaden Academy Congres 2024

Gehoord, Gezien, Zingeving

Op 18 april 2024 is het allereerste Wereldpaden Academy Congres! Een dag vol inspirerende en leerzame activiteiten en lezingen voor zorgverleners en zorgvragers. Alles gericht op je Gehoord voelen, Gezien worden en het vinden van Zingeving.

Wat centraal staat is de vraag:
Waar gaat het in de ggz over en waar zou het in de ggz over moeten gaan?

Op deze pagina vind je alle informatie over het congres. Mocht je desondanks nog vragen hebben, mag je mij altijd een berichtje sturen: contact@wereldpaden.nl

Groet,

Jolanda

P.S. Nog geen kaartje gekocht, klik dan snel hier!

Het Programma

Gedurende de gehele dag zullen er lezingen, workshops en andere activiteiten zijn. Klik op de knop om naar het programma overzicht te gaan.

De Sprekers

Wil je meer weten over de verschillende deskundigen en experts die op ons congres komen spreken? Klik dan op onderstaande knop.

De Locatie

Naast een inspirerend programma, hebben we ook gekozen voor een inspirerende locatie. We hebben wat nuttige informatie over de congreslocatie en -omgeving bij elkaar gezet.

SKJ Accreditatie

Wereldpaden Academy is SKJ geaccrediteerd! We zijn serieus over de kwaliteit en expertise die we bieden.

Door deze accreditatie kunnen zorghulpverleners punten ontvangen bij deelname aan het congres.

Het Programma

Hier vind je het programma van sprekers en activiteiten tijdens het congres van 18 april 2024. Wellicht dat de volgorde nog wordt gewijzigd.

Schrijf je daarom in voor de e-mailupdates, zodat je als eerste op de hoogte bent van de  meest actuele congresinformatie!

 

En verzeker jezelf van een plekje middels onderstaande knop.

Tijd Onderwerp
8:30 - 9:10 Inloop & ontvangst
9:10 - 9:15 Gedicht / Spoken Word door Sandra Beckers
9:15 - 9:45 Opening congres door Jolanda Schepers
9:45 - 10:30 Presentatie & discussie door Ewout Kattouw
10:30 - 10:45 pauze
10:45 - 11:30 Presentatie & discussie door Frits Bosch
11:30 - 12:15 Interview met Gabriëlle Jansen
12:15 - 13:15 Lunchpauze
13:15 - 14:15 Workshop naar keuze zie onder voor de drie opties
14:15 - 14:30 Pauze / wisselen
14:30 - 15:30 Workshop naar keuze zie onder voor de drie opties
15:30 - 15:45 Pauze / wisselen
15:45 - 16:45 Workshop naar keuze zie onder voor de drie opties
16:45 - 17:00 Pauze / wisselen
17:00 - 17:30 Afsluiting congres door Jolanda Schepers,
i.s.m. Frits Bosch en Chantal Jorritsma

Workshop A

Mentale Gezondheid en Voeding

door Rheo Heeringa van Gezondheid in het Kwadraat

Workshop B

Yoga, Meditatie en Mindfulness

door Govinda en Merlijn van Bree

Workshop C

Persoonlijke Ontwikkeling

Google maar eens op ‘competenties GGZ verpleegkundige’ of op ‘welke competenties heb je nodig in de zorg of hulpverlening’. Je zult zien dat je allerlei hele lijstjes tegenkomt met een mix van kennis, vaardigheden en eigenschappen die jou in staat zouden moeten stellen om op een effectieve manier te werken en hoogwaardige zorg te bieden. Natuurlijk staat er in deze lijstjes niets wat niet waar is. Deze competenties worden gevraagd en het is super handig als je de benodigde kennis hebt, bepaalde vaardigheden eigen hebt gemaakt en in het bezit bent van eigenschappen waarmee je goed aan kunt sluiten bij de mensen waar je mee werkt.

Maar, net zoals de mensen waar jij mee werkt, niet hun diagnose of dossier zijn, ben jij ook veel meer dan een lijstje met competenties. Je bent in de eerste plaats mens. Net zoals zij mens zijn. Zoals wij allemaal mens zijn.

  • Wie ben jij dan, als professional?
  • Hoe gaat het met jou?
  • Wat zit er in jouw rugzak?
  • Wat draag jij met je mee aan ingrijpende ervaringen die impact op jou hebben gehad?
  • En wat betekent dat dan voor jou als professional?

Dit zijn vragen waar we tijdens de workshop mee aan de slag gaan.

Je kunt een ander zo ver brengen als je zelf bent.

Ook professionals hebben een rugzak die ze niet thuis laten wanneer ze aan het werk zijn.

Daarom is het zo belangrijk om te weten wat erin zit en wat je nodig hebt om die rugzak te kunnen dragen én van betekenis te kunnen zijn voor de ander.

Uiteraard is deze workshop ook geschikt voor zorgvragers. Die hebben namelijk ook een rugzak die gevuld is met ingrijpende ervaringen.

Ik kijk er naar uit om je te ontmoeten!

De Sprekers

Ewout Kattouw

Hij is opgegroeid in een doorsnee gezin met een oudere zus en jongere broer in een Fries dorp. Als kind was hij vrolijk, ondernemend en sociaal. In de pubertijd begon hij moeite te krijgen met het ontwikkelen van een eigen identiteit en het vinden van zijn plek in de samenleving. Dit resulteerde er in dat hij lichte angstklachten en sombere periodes begon te krijgen. Na hier zelf een tijdje mee te hebben geworsteld vond hij het, toen hij bijna 19 werd, tijd om hier mee aan de slag te gaan en zocht hij hier hulp bij. Die hulp bestond uit een consult bij de huisarts die hem zijn eerste antidepressivum voorschreef. Dit bleek een grote vergissing te zijn en resulteerde er in dat hij binnen een paar maanden ernstig suïcidaal werd opgenomen in een psychiatrische instelling. In rap tempo werd er een scala aan psychofarmaca toegevoegd wat de situatie nog verder verslechterde. In het eerste half jaar na de start van het eerste antidepressivum werden er 12 verschillende andere psychofarmaca toegevoegd en na twee jaar stond de teller al op 20. 

Uiteindelijk heeft hij in 23 jaar rond de 40 verschillende psychofarmaca voorgeschreven gekregen en zijn er 22 verschillende DSM diagnoses gesteld door verschillende behandelaars. De gevolgen van de grote hoeveelheid aan pillen, de grote hoeveelheid aan diagnoses en het stigma wat dit met zich mee bracht hadden een desastreus effect op zijn leven. Pas na ruim twintig jaar heeft hij zich los weten te weken uit deze nachtmerrie en heeft hij zijn leven opnieuw vorm weten te geven.

Nu zet hij zich middels zijn boek en het geven van lezingen in voor een stuk bewustwording omtrent de risico’s van het huidige medische model in de psychiatrie en draagt hij bij aan een paradigma verschuiving van een psychiatrie van breinspecialisten naar een psychiatrie die zich meer als maatschappij specialisten ontwikkeld.

Frits Bosch

Frits Bosch (1952), geboren en getogen in Haarlem, studeerde psychologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Tijdens en na de studie speelde hij als bassist in verschillende (cover)bands en zette hij samen met anderen een eerstelijnspraktijk op. Al snel ontpopte hij zich als pleitbezorger voor de psycholoog in de eerste lijn en werd hij gevraagd als voorzitter van een Landelijke werkgroep binnen het Nederlands Instituut van Psychologen. In 1990 vestigde hij zich aan de Zijlweg in Haarlem.

Vanaf begin jaren 80 woonde hij samen met Marian. In 1992 werd hun dochter Lara geboren en in 1995 zoon Boudewijn. Daarna volgde een drukke periode waarin hij zijn aandacht verdeelde tussen gezin, praktijk en landelijke ontwikkelingen in de GGZ.  

Nadat hij in 2017 stopte met zijn psychologenpraktijk schreef hij het deels autobiografische boek ‘Help, de psycholoog verzuipt!’. 
Daarnaast had hij ook meer tijd voor basgitaar spelen, tennissen, lezen en genealogie. 

Hij bezocht de geboorteplaats van zijn oudvader in het Zwitserse Stein waar de plaatselijke dominee hem het eeuwenoude doopboek toonde, waarin met Gotische letters stond geschreven dat Adam Bösch op 15 september 1762 was geboren. Vanaf dat moment heeft Adam hem niet meer losgelaten. Meer onderzoek in archieven en literatuur uit de Napoleontische periode inspireerde hem tot het schrijven van de historische roman ‘De Tromslager’.

Gabriëlle Jansen

Ervaringsdeskundige Gabriëlle heeft Complexe PTSS met als bijverschijnsel fragmentatie. Ze is al lange tijd bezig CPTSS op de kaart te zetten met als doel meer begrip te kweken voor deze vaak nog onbegrepen stoornis. Gabriëlle heeft een website (decreased-innocence.nl) waarop ze op een persoonlijke en laagdrempelige manier informatie geeft. Verder geeft ze Masterclasses voor professionele hulpverleners en is al jaren vaste gastdocente aan de Noorderpoort college in Groningen.

Gabriëlle heeft een lange (lijdens)weg afgelegd binnen de psychiatrie en heeft daarom de keuze gemaakt zich niet meer te laten behandelen binnen de GGZ. Ze probeert op haar manier te leren leven met haar trauma’s. Ze ervaart dat het maken van kunst haar verlichting geeft. Ze zegt hierover: “Ik geef mijn trauma’s aandacht die ze verdienen. Juist door ze uit het donker te halen en te omringen met kleur.”

Door de tijd heen heeft ze een eigen stijl ontwikkeld wat betreft haar Artworks en ze nodigt de kijker uit om wat langer naar haar werken te kijken omdat er veel in te ontdekken valt. Elk Artwork vertelt een verhaal. Een aantal van haar Artworks heeft ze mogen exposeren op diverse locaties.

Dankzij haar volharding om van haar missie een succes te maken blijft Gabriëlle niet onopgemerkt en is er een documentaire (Lola) over haar gemaakt. Deze is nog steeds te zien op 2Doc.nl

Het leven is nog steeds niet gemakkelijk voor Gabriëlle maar ze blijft staan omdat ze jaren geleden is aangeraakt door God. Gabriëlle: “Ik heb ontzettend veel verloren in mijn leven maar dankzij God voel ik me geliefd en krijg ik kracht om verder te gaan.”

Jolanda Schepers

Ik ben voor de terugkeer van de menselijke maat in de GGZ. Die zijn we namelijk onderweg nogal kwijtgeraakt.

  • Het gaat over DSM-classificaties in plaats van over unieke mensen met allemaal hun eigen verhaal.
  • Het gaat over protocollaire behandelingen in plaats van een oprecht luisterend oor bieden en contact maken van mens tot mens.
  • Het gaat over professionele afstand bewaren, terwijl echt helen om menselijke nabijheid gaat.
  • Het gaat om eenrichtingverkeer van de behandelaar naar de cliënt, terwijl we in het contact van mens tot mens altijd over wederkerigheid hebben.
  • Het gaat over ‘ik laat niets van mezelf zien’ en ‘jij moet alles van jezelf bloot geven’ terwijl het over van elkaar leren gaat.


Iedere persoon die bij mij aanklopt voor therapie komt van de ene kant om iets bij mij te halen, maar komt mij ook altijd iets brengen. We leren van elkaar. Ik leer net zoveel van mijn cliënten als zij van mij… omdat we allebei mensen zijn op onze zoektocht in dit leven. Dat is precies de reden waarom ik dit congres organiseer over de menselijke maat binnen de GGZ. Het congres heet Gezien, Gehoord en Zingeving, omdat ik denk dat het daarover zou moeten gaan binnen de GGZ. En het is voor zorgverleners en zorgvragers, omdat we allemaal mensen zijn en hier op aarde zijn om van elkaar te mogen leren.

De Locatie & Omgeving

Gezien en Gehoord worden, dat zijn de belangrijkste kernwaarden van het congres dat ik organiseer op 18 april 2024. Waar kun je dat beter organiseren dan op een prachtige inspirerende plek in het zuidelijkste puntje van Nederland: Limburg.

In dit stukje paradijs op aarde vind je het pittoreske dorpje Vijlen, waar ik geboren en getogen ben. Een puur landelijk leven, met een prachtige landschap. Nergens anders voel je je meer gezien dan hier, simpelweg door de rust uitstralende omgeving. De zingeving en de verbinding opzoeken doen we tijdens het congres in Restaurant Bergzicht Vijlen

Bergzicht Vijlen heeft een grote historie en is een waar begrip binnen Vijlen en omstreken. Het gebouw is meer dan een eeuw oud (1909) en is in de loop der jaren flink uitgebreid. De naam heeft dit restaurant te danken aan het prachtige uitzicht over het Heuvellandschap. Overnachten in Limburg is geen enkel probleem, er zijn genoeg mogelijkheden in deze toeristische omgeving. Op een half uur rij afstand van Vijlen vind je de toeristische plaatsen Aken, Maastricht en Valkenburg.

Kijk op https://www.bergdorpje.nl/overnachten-in-vijlen/ voor overnachtingsmogelijkheden in Vijlen.

Wereldpaden Academy is SKJ geaccrediteerd

Het behalen van de SKJ accreditatie is echt een mijlpaal voor ons! 

Het betekent dat we erkend worden als professionals die de skills en expertise hebben om een professioneel, informatief en waardevol event neer te zetten. 

We laten zien dat we serieus bezig zijn met onze professionele ontwikkeling en dat we altijd op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen in de jeugdzorg. Voor zorghulpverleners is de SKJ accreditatie ook goed nieuws! Het geeft aan dat we betrouwbaar zijn en dat we weten waar we mee bezig zijn. We hebben onze kennis en vaardigheden op peil.

Én zorghulpverleners ontvangen punten als ze deelnemen aan het GGZ Congres. 
Alle reden om ervoor te zorgen dat je erbij bent toch?