Faces of India, Holy Men

Deel dit artikel:

Heilige mannen oftwel Sadhu’s hebben alles opgegeven om hun leven volledig aan hun spirituele groei te wijden. Sadhu’s hebben zich volledig gewijd aan het bereiken van Moksha oftewel Verlichting. Dit doen ze door middel van het beoefenen van Yoga.

Yoga is tegenwoordig erg modern in Europa. Veel mensen ‘doen aan Yoga’. Voor de meeste mensen is Yoga lichaamsoefeningen. Niets is minder waar. De letterlijke vertaling van Yoga is ‘juk’, wat in deze balans betekent. Als je een juk moet dragen dat aan de ene kant zwaarder is dan aan de andere kant, dan ben je niet in balans, als het juk aan beide kanten even zwaar is, ben je in balans. Yoga is de weg naar Moksha, Verlichting.

Sadhu’s kom je vooral in Noord-India tegen. We hebben veel Sadhu’s in Varanasi gezien. Varanasi ligt aan de Ganges en is één van de heiligste steden in heel India. In Varanasi vinden veel crematies plaats. Als een sadhu overlijdt, volgt er geen crematie, omdat hij een heilige man is, zijn lichaam wordt aan de Ganges toevertrouwd.

Sadhu’s dragen altijd bepaalde tekens op hun voorhoofd. Deze tekens verwijzen naar de Godheid die ze vereren. Een sadhu met een drie horizontale strepen op zijn voorhoofd is gewijd aan Shiva. Een sadhu met twee verticale strepen is gewijd aan Vishnu. In het Hindoeïsme gelooft men in één God, maar God kent vele verschijningsvormen. Elke verschijningsvorm vertegenwoordigt een deel van God. Brahma de schepper, Vishnu de beschermer en Shiva de vernietiger. Het Hindoeïsme is een zeer complexe religie. Het vergt dan ook een hele studie om inzicht te krijgen in het Hindoeïsme. Mensen worden als Hindoe geboren, je kunt je niet bekeren tot het Hindoeïsme.

 

 

Deel dit artikel: