Faces of India, Worship

Deel dit artikel:

In India speelt religie en hele belangrijke rol. Deze foto’s zijn gemaakt in verschillende Hindoeïstische tempels.

In Zuid-India liggen veel tempelsteden, zoals Thanyavur en Madurai. In deze steden staan grote Hindoetempels die door vele pelgrims worden bezocht. India is een spiritueel land, met vele rituelen, ceremonies en gebruiken. Het is voor ons vaak moeilijk te begrijpen. Echter ook al begrijp je niet alles, toen ik door de tempels dwaalde overviel me een gevoel van devotie en respect. Ik voelde me enorm welkom in de tempels. Iedereen gaf ons een inkijkje in hun geloofsbeleving. Van de sfeer in de tempel werd ik stil. Ik heb heel veel bewondering voor de manier waarop er in India met religie wordt omgegaan en hoe religie volledig geïntegreerd is in het dagelijks leven.

 

In Europa willen we alles begrijpen en verklaren, we denken veelal vanuit een wetenschappelijk model. Meten is weten in Europa. In India is dit een heel ander verhaal. Verklaringen komen voort uit religie. Spiritualiteit gaat boven wetenschap. Een voorbeeld over het water van de Ganges, uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het water erg vervuild is en veel ziektekiemen bevat. Vele Indiërs baden regelmatig in de Ganges en drinken het water. De moeder Ganga wordt als heilig gezien en het water is reinigend.

Persoonlijk vind ik het een verrijking dat er niet puur wetenschappelijk gekeken wordt. Wetenschap is belangrijk en geeft ons veel nieuwe kennis en inzichten. Echter we kunnen het leven niet volledig verklaren en begrijpen vanuit de wetenschap. Er zit nog een waarheid boven de wetenschap, de waarheid van het leven. In India gaan ze op een open en respectvolle manier om met deze dieperliggende waarheid.

 

 

 

Deel dit artikel: