Verdwalen in het bos om JEZELF te vinden

Deel dit artikel:

Verdwalen in het bos om jezelf te vinden. Dat klinkt misschien een beetje vreemd, maar dat is toch echt wat er gebeurt. Tijdens de sessie ‘Verdwalen in het bos’ nodig ik mijn klant uit om samen met mij het bos in te gaan. We plannen geen route, er mag geen kaart mee en Google Maps blijft uit. Dat klinkt misschien best spannend.

Verdwalen in het bos heeft alles te maken met durven loslaten en te vertrouwen op het pad dat je kiest. Eigenlijk niet zo heel veel anders dan wat er in het dagelijks leven gebeurt. Tijdens het wandelen zet je al je zintuigen open en gaan vooral voelen welk pad goed voor je voelt. Waarom kies je net voor het brede rechte pad? Of waarom kies je voor dat smalle paadje waarvan je niet kunt zien waar je uitkomt. Wat zegt dat over jou? Hoe voelt een bepaald pad of een bepaalde plek. Je kunt ontdekken wat plekken met je doen. Voelt een plek met een dicht bladerdek beschermend of beklemmend? Hoe voelt een weids uitzicht? Waarom voelt deze plek fijn? Waarom voelt deze plek niet fijn? Met welk deel of fase van je leven kun je dit vergelijken? Kortom het is een tocht naar nieuwe inzichten in jezelf.

Gisteren mocht ik deze tocht maken samen met een klant in het Vijlenerbos maken. En het werd echt een hele bijzondere reis. Mijn klant koos voor smalle paadjes die niet vaak werden bewandeld en waar ze niet van wist waar ze uit zouden komen en of ze wel ergens zouden uitkomen. Zo ontdekte ze dat ze veel uitdagingen in haar leven zoekt en nodig heeft. We passeerden een donker bos, dit voelde niet zo fijn, maar voor het moment was het ok. Ze kwam erachter dat dit pad symbool staat voor haar werk. We kwamen bij een plek waar we een weids uitzicht over Vijlen en het Heuvelland hadden. Dit voelde voor haar als de plek van rust, waar ze wilde zijn en altijd naar terug kon keren. Een pad dwars door de wei voelde als vakantie en een pad langs een geschoren haag als dagelijkse sleur, goed voor het moment, maar als het te lang zou duren, zou het saai worden. Wat gaf deze tocht veel nieuwe inzichten.

Wist je dat de natuur je zoveel inzichten kan geven? Ik sta er elke keer weer versteld van hoeveel antwoorden mensen op hun vragen krijgen als we samen de natuur ingaan en ons echt openstellen en verbinden met de natuur. De natuur brengt ons deze wijsheid, omdat de natuur in onze diepste kern ons thuis is, in de natuur vinden we onze oorsprong. Dit maakt dat we zoveel rust ervaren als we in de natuur zijn en dat de natuur ons zoveel antwoorden weet te geven.

Misschien denk je wel: “Dit wil ik ook.” Dit kan natuurlijk. De sessie ‘Verdwalen in het bos’ is een onderdeel van mijn VIP-programma ‘Reis naar je hart’. Dit programma is voor mensen die alles uit hun leven willen halen.

Deel dit artikel: