Keuzes maken en je pad kiezen

Deel dit artikel:

Afgelopen week hebben mijn collega en ik een belangrijk besluit genomen: er komt een aannamestop in onze psychologiepraktijk. De wachttijd nam de laatste tijd enorm toe en dan komt er een moment waarop de vraag gesteld wordt of het nog verantwoord is om mensen zolang op de wachtlijst te zetten. Daarnaast merkte ik ook dat ik meer ruimte en tijd nodig heb voor alle nieuwe ontwikkelingen waar ik mee aan de slag ben, zoals het lanceren van mijn boek in juni, het opzetten van verschillende trajecten, zoals het VIP-programma Reis naar je hart,  Ont(-)moet jezelf in de natuur, Mindful-in-de-natuur-training en het oprichten van Wereldpaden Foundation. Het was niet langer te combineren met een overvolle agenda en wachtlijst. Ik wist dus dat deze stap eraan zat te komen. Het voelt echter heel erg dubbel, van de ene kant wil ik natuurlijk zoveel mogelijk mensen helpen, maar om mijn aandacht te richten op alle nieuwe ontwikkelingen heb ik ruimte en tijd nodig; zowel in mijn agenda als in mijn hoofd. En door de focus op alle nieuwe ontwikkelingen te richten, kan ik uiteindelijk nog meer mensen bereiken en helpen.

Soms moet je keuzes maken en dat is natuurlijk best spannend, maar ik voel dat dit de juiste volgende stap is. Heel veel mensen hebben de neiging om het juiste moment af te wachten om de volgende stap te zetten. Maar wanneer is dan dat juiste moment? Ik denk dat je het juiste moment zelf kunt creëren, door de knoop door te hakken en te beginnen. Ook ik vond het spannend om deze stap te zetten en om plek in mijn agenda te gaan maken, want als je aan iets nieuws begint, zul je eerst plek moeten maken. Op een veld waar al heel veel groeit, kun je ook geen nieuwe gewassen planten, je zult dan eerst plek op het veld moeten maken. Daar ben ik momenteel heel hard mee bezig.

Sinds 2007 ben ik werkzaam in de GGZ, dat is een hele lange tijd. Eerst in loondienst en vanaf 2013 in mijn eigen praktijk. In die 14 jaar heb ik heel veel ervaring opgedaan en heel veel geleerd. Het werk in de GGZ is bijzonder, want mensen maken je deelgenoot van hun meest diepe gedachten en gevoelens. Ik ben bij elke cliënt dankbaar voor het vertrouwen dat ik mag krijgen. In de GGZ loop je een tijdje met iemand mee, zodat na een tijdje degene weer zelf in zijn of haar eigen kracht alleen verder kan. Ik houd van mijn werk. Maar naast dat het heel bijzonder is, is het ook heel zwaar. Ik heb in die 14 jaar hele heftige, trieste en verschrikkelijke verhalen gehoord. Het is natuurlijk heel mooi als je iemand kunt helpen bij het verwerken van een trauma, maar als therapeut hoor je ook al deze trauma’s en die zijn vaak hartverscheurend. Men denkt wel eens dat psychologen op een gegeven moment een olifantenhuid krijgen, ik kan niet voor mijn collega’s spreken, maar voor mij is dat niet zo. Therapie geven vraagt veel van mezelf, hoe bijzonder en mooi ik mijn vak ook vind. Het is daarom belangrijk om goed voor mezelf te zorgen. Ik ga dan ook geen afscheid nemen van de GGZ, maar ik ga wel meer balans creëren.

Psychologie is mijn vak en ik houd ontzettend veel van mijn vak. De werking van de menselijke psyche is mateloos interessant. Echter nu is de tijd aangebroken om mijn vakkennis ook op een andere manier in te gaan zetten, buiten de GGZ.

Naast mijn interesse in psychologie ben ik ook enorm geïnteresseerd in spirituele groei en de groei naar JeZelf. Wat betreft spirituele groei heb ik heel veel geleerd tijdens onze reizen door Azië, in de natuur en door yoga. In eerste instantie leek de wetenschappelijke insteek van de psychologie en de spirituele wijsheid uit het oosten lijnrecht tegenover elkaar te staan, maar door mijn eigen groei ben ik gaan inzien dat deze schijnbare tegenpolen elkaar helemaal niet tegenspreken en heel goed samengaan. In mijn tweede boek: ‘Reis naar je hart’ komen al deze wegen samen. In dit boek deel ik mijn eigen reis naar mijn hart en neem ik je mee op jouw reis naar JeZelf. Dit is mijn pad: mensen helpen om de reis naar hun ware Zelf te maken. In mijn missie komen mijn grootste passies samen: psychologie, de wijsheid en ervaringen opgedaan tijdens onze reizen, de kracht van de natuur en de balans van yoga.

Deel dit artikel: