druk maatschappij ggz-zorgverlening reizen

Reiservaringen geven levenslessen over hulpverlening

Deel dit artikel:

Dus je reist en je bent psycholoog? Precies! Maar wat hebben deze met elkaar te maken?

Ik begrijp deze vraag wel, maar voor mij heeft het alles met elkaar te maken.

De manier hoe wij in Nederland onze hulpverlening hebben vormgegeven is het resultaat van hoe onze maatschappij in elkaar zit. En in wat voor soort maatschappij leven we dan? Om het antwoord te vinden op deze vraag moeten we ook weer inzoomen op de hulpverlening: als we kijken naar de ggz, dan zien we dat deze overstroomt van mensen die de druk in onze maatschappij niet langer aankunnen. De hulpverlening reageert met zorgprogramma’s en protocollen. De hulpverlening is door zorgverleners voor zorgvragers en wordt door regels en bureaucratie overeind gehouden. De ggz probeert hierdoor alles krampachtig onder controle te houden.

Zo zie ik onze maatschappij ook: de druk ligt ontzettend hoog. Er wordt veel van de mensen verwacht, dat begint al bij onze jonge kinderen. Daarnaast proberen we in Nederland alles krampachtig onder controle te houden, dus als je ergens middenin zit, overzie je vaak niet hoe het er aan toe gaat. We ontwikkelen blinde vlekken.

Daarom is het goed om eens naar de rest van de wereld te gaan kijken. Om te zien en ervaren hoe andere mensen in andere delen van de wereld leven, zet je eigen leven in een ander perspectief.

Door onze reizen ben ik anders naar onze maatschappij gaan kijken. De druk die we onszelf opleggen, de controle die we overal op uit proberen te oefenen.

Ik vertaal dit ook naar de hulpverlening. Ik zie zoveel collega zorg professionals vastlopen en hun passie verliezen. De druk is hoog. De agenda staat overvol. Alles moet volgens strakke regels en richtlijnen verlopen. Zorgvragers voelen zich niet gehoord. Zorgverleners kunnen niet werken zoals ze dat zouden willen. Hiervoor hadden ze niet voor het vak gekozen, dit was hen niet voorspeld tijdens de opleiding.

Ben je zorgprofessional, herken je jezelf hierin en wil je met mij van gedachten wisselen over hoe jij in het werk staat? Stuur me dan een DM of een mailtje naar info@wereldpaden.nl.

Deel dit artikel: