Namibië reis bosjesmannen Afrika

De reis van Wereldpaden Foundation naar Namibië

Deel dit artikel:

𝐇𝐞𝐭 𝐢𝐬 𝐳𝐨𝐯𝐞𝐫, 𝐝𝐞 𝐫𝐞𝐢𝐬 𝐧𝐚𝐚𝐫 𝐍𝐚𝐦𝐢𝐛𝐢ë 𝐢𝐬 𝐛𝐞𝐠𝐨𝐧𝐧𝐞𝐧. 𝐖𝐞 𝐳𝐢𝐣𝐧 𝐯𝐞𝐭𝐫𝐨𝐤𝐤𝐞𝐧 𝐞𝐧 𝐳𝐢𝐣𝐧 𝐞𝐫 𝐡𝐞𝐥𝐞𝐦𝐚𝐚𝐥 𝐤𝐥𝐚𝐚𝐫 𝐯𝐨𝐨𝐫.

In Namibië gaan we een aantal interessante projecten bezoeken én gaan we verhalen van een aantal inspirerende mensen verzamelen. Verhalen over: wat is er belangrijk in jouw leven? Waar wordt jij gelukkig van? Wat drijft jou in jouw leven? Kortom allemaal vragen over zingeving.

We beginnen onze reis in Windhoek, de hoofdstad van Namibië. Deze stad heeft een echte Nederlandse naam, voortkomend uit de tijd dat Namibië een provincie was van het ‘Nederlandse’ Zuid-Afrika. We blijven hier twee dagen om even te acclimatiseren en om boodschappen te doen. Dan gaan we verder op pad!

Na Windhoek bezoeken we eerst Hein Vosloo. Hein is een echt survivor en schreef het boek ‘African Survival’ over zijn ervaringen in de Afrikaanse bush. Zijn boek vind je hier. Naast een boek had hij een ook t.v. serie over overleven in de Afrikaanse wildernis. Een zeer inspirerende man om te ontmoeten. Hij schreef dat hij een leuk plan met ons had, dus we laten ons verrassen en houden jullie natuurlijk op de hoogte!

Vervolgens zetten we koers naar het oosten naar de Cheetah Conservation Fund. Zij richten zich op het beschermen van de cheetah en zijn leefomgeving.

In het noordoosten van Namibië ontmoeten we de Bosjesmannen. Smallboy zal ons meenemen naar traditionele dorpjes, maar ook naar hedendaagse dorpjes. De Bosjesmannen leven tegenwoordig niet meer, zoals ze vroeger leefden. Tegenwoordig kampen de Bosjesmannen met veel problemen: armoede, slechte toegankelijkheid tot gezondheidszorg, problemen met scholing. Voor deze problemen willen wij niet onze ogen sluiten. Dat is de reden dat we deze dorpjes gaan bezoeken. Echter willen we ook zien hoe de Bosjesmannen vroeger leefden. Hun kennis, wijsheid en verbinding met de natuur is echt ongelooflijk, daar kunnen wij zoveel van leren. Ze nemen ons een dag mee op jacht, dit is voor mij als vegetariër echt een ding, maar dit is hun leven, dit is een onderdeel van hun identiteit.  

Na het bezoek aan de Bosjesmannen gaan we naar Etosha NP, het grootste National Park in Namibië, de plek waar het grote wild zit. We blijven tien dagen in Etosha om wild te observeren. Heel eerlijk, ik raak er niet uitgekeken.

Na het bezoek aan Etosha is het tijd om de Himba te ontmoeten. De Himba zijn van oorsprong een semi-nomadenvolk. We bezoeken samen met onze gids John, zelf Himba, de traditionele dorpjes.

Dan ligt er een lange tocht voor de boeg, we gaan dan namelijk op weg naar EHRA, Elephant-Human Relations Aid. De naam zegt het al: EHRA zet zich in om de woestijnolifant en de mens in harmonie te laten samen leven. Johannes Haasbroek, de founder van EHRA neemt ons een aantal dagen mee langs alle projecten van deze bijzondere stichting.

Vanuit EHRA rijden we naar Swakopmund, een klein kustplaatsje. We hebben daar dan nog een paar daagjes om uit te rusten en via Walvisbaai en Johannesburg vliegen we dan weer terug naar Nederland.

We hebben er in ieder geval zin in en ik kijk er nu al naar uit om alles met jullie te delen!

Deel dit artikel: